Feilretting, tips og triks

Det er ikke alltid ting går som planlagt. Utfordringer kan skje når man skal bruke kodeverktøy på nett kombinert med små bærbare enheter som micro:bit og bit:bot. Her har vi samlet tips, triks og veiledninger samt videoer som kan være til hjelp.

Bit:Bots funksjoner og tilbehør

Bit:Bot har en rekke funksjoner og tilbehør som gir deg mange spennende muligheter:

  • En penneholder lar deg feste en tusj. Dekk gulvet med papir og begynn å tegne ulike geometriske former. På denne måten kan du kombinere programmering og matematikk. Kan du programmere roboten til å tegne sirkler, firkanter eller spiraler?
  • En summer (buzzer) som kan spille enkle toner. Ikke så egnet til å lage musikk, men kanskje til å fjernstyres til å tute?
  • En ultralydsensor som lar deg måle avstanden til objekter. Kan du få din Bit:Bot til å svinge unna når den møter hindringer?
  • To linjesensorer (på undersiden) som kan registrere om det er mørkt eller lyst underlag roboten kjører på. Kan du programmere din Bit:Bot til å følge linjen i SmartByen? Du kan også bruke den medfølgende sorte elektrikerteipen til å lage din egen løype.
  • To lyssensorer (på «armene» foran) som kan registrere lys og mørke. Kan du bruke dem til å få roboten til å følge lyset fra en lommelykt i et mørkt rom?
  • 12 RGB lysdioder (NeoPixel) som kan lage lys i alle verdens farger. De kan både programmeres samlet eller enkeltvis. Kan du få dem til å skifte farge når du svinger? Hva med å få dem til å fungere som blinklys?
  • To tilkoblingspunkter for servoer på port P1 og P2. Kan de brukes til å styre en veibom eller kanskje en vindmølle? 

Slik programmerer du micro:bit på datamaskin

I videoen viser Sigurd deg hvordan du kommer i gang med programmering av micro:bit. Her lærer du hvordan du kobler micro:bit til datamaskinen, og hvordan du går fram for å programmere et hjerte på skjermen til micro:bit.

Slik programmerer du micro:bit med iPad

Micro:bit kan programmeres med bruk av iPad. Det kan imidlertid oppstå noen tekniske utfordringer. Vi anbefaler deg derfor å følge instruksjonene for hvordan du bruker micro:bit mot iPad nøye. Under finner du også forslag til løsninger på de vanligste tekniske problemene som kan oppstå.  Sigurd viser hvordan du bruker appen og hvordan du kobler sammen micro:bit med iPad via blåtann.

Hvordan bruker jeg micro:bit med iPad?

Micro:bit kan brukes med iPad. For å gjøre det må du ha installert appen «micro:bit» fra AppStore og koble micro:bit sammen med iPaden ved bruk av blåtann. Dette gjøres ved å sette micro:bit i paringsmodus. 

Når må jeg sette micro:biten i paringsmodus?

For å få micro:bit til å koble seg til iPad må den settes i paringsmodus. Dette må gjøres første gang man bruker micro:bit, men også hver gang man skal laste ned programmer til den. I begynnelsen virker dette tungvint, men etterhvert går det som en lek.

Hvordan setter jeg micro:bit i paringsmodus?

Dette gjøres ved å holde inne knapp A og B samtidig, og så trykke på RESET-knappen på baksiden av micro:bit. (Det holder med å bare trykke på RESET-knappen,  den trenger du ikke å holde inne.) Du må ikke slippe A og B-knappen før HELE skjermen er fylt opp med lys. Dersom prosessen avbrytes ved at knappene slippes for tidlig, kan det hende at du opplever problemer ved at micro:bit låser seg. Dette kan løses på flere måter og er beskrevet under.

Slik løser du vanlige iPad-problemer

Micro:bit fungerer med iPad, men noen tekniske utfordringer kan oppstå. I videoen har vi samlet noen forslag til hvordan disse kan løses.

Micro:bit er «død» etter at jeg har forsøkt å sette den i paringsmodus. Hva gjør jeg?

Det første som kan være lurt å teste er å bruke en PC/Mac for å overføre en hvilken som helst kode fra Makecode. Hvis det ikke virker må du laste ned "firmwaren" på nytt til micro:bit. Oppskrift på dette finner du her.

Jeg har forsøkt å laste ned ny «firmware» til micro:bit, men den er fortsatt «død». Hva gjør jeg?

Etter at du har lastet ned ny “firmware” til micro:bit bør du også laste over en vanlig kode fra Makecode. Lag en enkel kode som viser et hjerte når du trykker på knapp A. Da får du raskt testet om du har fått liv i din micro:bit.

 

Slik styrer du bit:bot 

Sigurd viser deg hvordan du kommer i gang med å styre roboten Bit:Bot XL med hjelp av en micro:bit.

Merk: De gamle motorblokkene som Sigurd viser i filmen styrer roboten fremover og bakover med fart -1023 til 1023. Nå er blokkene slik at du velger fart mellom 0-100%.

Bit:Bot kjører skjevt når den skal kjøre rett fram. Hva gjør jeg?

1. Sjekk om akslingen på hjulene stikker utafor den hvite plasten. Akslingen skal være kant i kant med hjulet. Når man har brukt Bit:Bot en stund er det veldig vanlig at hjulene blir litt løsere og dette problemet opppstår.

2. Går Bit:Bot fortsatt litt skjevt så er grunnen at motorene som styrer hjulene virker litt forskjellig. Da kan du bruke "JUSTER"-blokka som du finner under "KJØRING". Denne plasserer du FØR framover-blokka di. Går Bit:Bot til venstre, justerer du til HØYRE og omvendt. (Tallet 10 pleier å holde.)

Slik styrer du en lysdiode

Sigurd kobler til en lysdiode (LED) og viser hvordan man kan programmere micro:bit slik at den skrur seg av og på når du trykker på tast A og B.

Slik styrer du en RGB lysdiodestripe

En RGB lysdiodestripe (NeoPixel) er en stripe med programmerbare lysdioder, som man kan få til å lyse på mange forskjellige måter med mange forskjellige farger. Sigurd viser deg hvordan!

Slik lager du musikk

Sigurd viser deg hvordan du kobler til en høyttaler (buzzer), og hvordan du kan programmere micro:bit til å få den til å spille enkle melodier.

Slik styrer du en servo

Vil du få din micro:bit til å åpne eller lukke en dør, styre en port eller få en vindmølle til å snurre? Da kan en servo være løsningen for deg. En 180 graders servo kan posisjoneres hvor som helst mellom 0 og 180 grader. En 360 graders kontinuerlig servo kan rotere rundt som en motor med ulike hastigheter.

Micro:bit leverer ikke nok strøm til å styre servoene direkte. For å bruke servoene kobler du dem derfor til portene P1 eller P2 på Bit:Bot. Merk at den brune ledningen skal kobles til G (kan være vanskelig å se).